Burun Estetiği
İnsan vücudunda ilk görülen yer olan yüz üzerindeki şekil bozuklukları hem estetik hem de psikolojik açıdan düzeltilmesi gereken konudur, yüzde en fazla düzeltilen burun olmaktadır.
Son yıllarda tıp alanında yaşanan gelişme ile değişen yenilikçi teknikler ve yöntemler sayesinde burun estetiği artık ameliyat dışında çok daha basit operasyonlar ile gerçekleştiriliyor. Tıpta rinoplasti olarak adlandırılan burun estetiği uygulamaları insanların hem sağlık açısından hem de estetik anlamda beklentilerini karşılıyor.
Burun bölgesindeki bozukluğun estetik operasyon ile ortadan kaldırılması kişide aynı zamanda sağlıklı nefes alıp verme konforu oluşturuyor, insanlar hayallerindeki burun görünümüne zahmetsiz şekilde ulaşıyor.
Rinoplasti
Burun düzeltme operasyonları burnun yapısı içerisinde ki kemik ve kıkırdak bölümlerinde yapılan değişikliklerdir ve bir plastik cerrahi operasyonudur. Nazoplasti ve rinoplasti şeklinde adlandırılan burun estetiği insanların estetik operasyonlar içerisinde en sık tercih ettiği uygulamadır.
Burunda doğumdan kaynaklanan şekil bozuklukları ya da sonradan oluşan veya travmalara bağlı olarak ortaya çıkan bozukluklarının giderilmesi amaçlanır. Şekil bozukluğu çoğu zaman solunum bozukluğu problemi ile karşılaşmaya neden olur.
Aynı zamanda görsel açıdan rahatsızlık vermesinden dolayı insanlar tarafından düzeltilmesi talep edilmektedir. Amacının önemsiz olduğu burun estetiği operasyonunda öncelikli olan hedef burundaki solunum yolunun en iyi şekilde çalışıyor olmasıdır.
Cerrah Tarafından Yapılmalı
Operasyon esnasında burna yeniden şekil verme ile birlikte aynı zamanda bozukluklarının giderilmesi ya da bir bölümünün şeklinin değiştirilmesi gibi birçok uygulama aynı anda yapılabilir.
Rinoplasti uygulaması isteyen insanların burun dokusunun operasyona uygun olup olmadığı kesinlikle bir cerrah tarafından yapılan muayene ile kontrol edilmelidir. Olası en küçük bir müdahalenin ciddi sonuçlara neden olmaması için alanında uzman cerrah ile operasyon gerçekleşmelidir.
İki farklı burun estetiği tekniği uygulanır ilki burun delikleri arasında küçük kesi açılarak yapılan açık rinoplasti diğeri ise burun delikleri içerisinde kesi açılması ile yapılan kapalı rinoplasti tekniğidir.
Hem erkekler hem de kadınlarda uygulanan estetik operasyon komplike bir operasyon olarak değerlendirilir. Beklenen sonuca ulaşabilmek için ortalama 6 ile 12 ay aralığında sürecin geçmesi beklenir. Bu süreç burundaki operasyonun büyüklüğüne, dokuların yapısına ya da sorunun önemine göre değişkenlik gösterir.
Burun Ucu Şekil Bozuklukları
Gerçekleştirilen operasyonun ardından hastaların büyük bir kısmı tam olarak istediği amaca ulaşır ama bazen beklentilerin karşılanabilmesi için küçük düzeltme uygulamalarının yapılması gerekir.
Burundaki görünümü etkileyen en önemli kısım burun ucunun şeklidir genellikle şekil bozukluklarının olduğu bölgedir. Burun ucu şekil bozuklukları;
Olması gerekenden daha geniş
Sıkıştırılmış gibi görünür
Burun deliklerinin birbiriyle simetrik olmaması
Burun ucunda düşüş
Burun ucunda kalkıklık
Burun ucunun sivri yapısı şeklinde sıralanır.
Tüm bu sorunların bulunduğu kişiler de burun estetiği alt dalı olan burun ucu estetik operasyonu gerçekleştirilir.
Burun Yapısına Uygulanan Müdahale
Yapılan operasyonda burun kemik kısmına dokunulmaz sadece uçta yer alan yumuşak doku ile kıkırdak bölgesinde işlem gerçekleşir bu yüzden rinoplastiye göre çok daha kolay bir operasyondur.
Burun ucu estetiği operasyonu ameliyat öncesi ve sonrasında yapılan uygulamalar açısından burun estetiği ameliyatı ile benzemektedir. Operasyon 30 dakika ile 60 dakika arasında tamamlanır, hasta aynı gün taburcu edilir ve iyileşme süreci rinoplasti ameliyatına göre çok daha kısadır.
Burun estetiği operasyonları sağlık sorunları ya da kişisel tercihler nedeni ile yapılan ve yaygın şekilde uygulanan operasyonudur. Hastaya yapılan cerrahi müdahale esnasında burun yapısına birçok farklı değişiklik gerçekleşir;
Burun büyüklüğünün değiştirilmesi
Burun açısının değiştirilmesi
Burun köprüsünün düzleştirilir
Burun ucunun şekillendirilmesi
Burun deliklerinin düzenlenmesi cerrahi müdahalede yapılan değişikliklerdir.
Rinoplasti Uygulamasında Yaş Kriteri
Fonksiyonel nedenler yerine sadece estetik kaygılar nedeniyle burun estetiği ameliyatı yapılması söz konusu olduğunda kişinin durum kıkırdağındaki gelişimi tamamlaması beklenir.
Kızlarda gelişim için sınır yaş 15 iken erkeklerde gelişim biraz daha uzun sürmektedir ancak nefes alma gibi ciddi problemler yaşanması halinde yaş unsuru beklenmeden çok daha küçük yaşlarda operasyon gerçekleştirilir.
Operasyonunun uygulanması sakıncalı olan bazı durumlar ya da çeşitli sağlık problemleri mevcuttur. Bir tür psikiyatrik rahatsızlık olan beden dismorfik bozukluğu bulunan kişilerin görüntüsüne karşı aşırı önyargılı olması nedeniyle operasyon uygulanması sakıncalı olarak değerlendirilir.
Hastalar yaşadıkları önyargı nedeniyle dışarıdan fark edilmesi nerede ise mümkün olmayan kusurlarını dahi etkisinde kalarak sosyalleşme problemi, depresyon hatta çoğu zaman intihara meyil gibi sonuçlar ile karşılaşır.
Gerçekleştirilen operasyonun sonuçlarından memnun kalma ihtimali bulunmayan bu tür hastaların öncelikle psikiyatri değerlendirmesi yapılmalıdır.
Dikkat Edilen Durumlar
Uyku esnasında tekrarlayan solunum yolları tıkanması ve nefes kesilmesi hastalığı olan obstrüktif uyku apnesine sahip olan kişiler de burun estetiği öncesi istenmeyen durum gelişme ihtimaline karşı cerrahlar tarafından titizlik gösterilmesi gerekir. Hastalarda riskini en aza indirilmesi için CPAP gibi cihazlar ile solunum desteklenmesi yapılır.
Kan pıhtılaşması ile ilgili problem yaşayan kişilerde yapılan ameliyat sonrası olabilecek durumlara karşı dikkatli olunmalıdır. Olası risklerin önüne geçecek şekilde hasta yatak bir ürün ve vitamin kullanımı uygulanır çünkü burun kanaması sonrası en sık karşılaşılan komplikasyondur.
Kanama bozukluğu yaşanması halinde burun kanaması yüksek oranda gerçekleşeceği için endoskopik ya da anjiografik yöntemler ile damarı müdahale edilmesi gerekebilir.
Burun Estetiği İyileşme Süreci
Operasyonun ardından hastada iyileşme süreci gerçekleştirilen burun estetiği boyutuna göre farklıdır genellikle 4 ila 6 saat içerisinde hasta ayağa kalkar. Sonrasında bulantı ya da kusma gibi şikayet olmadığında yemek yemeye başlar.
Bazı durumda hasta aynı gün taburcu edilir bazı durumda ise bir gece gözlem altında tutulur. Ameliyatın bitmesi ile birlikte buruna tamponlar yerleştirilir ve bir ya da iki gün sonra tamponlar çıkarılır, burun sırtına yerleştirilen kalıp ise 1 hafta sonra çıkarılır.
Operasyon sonrası herhangi bir komplikasyon ile karşılaşılmaması halinde hasta 1 hafta ile 10 gün arası değişen süre sonunda iş hayatına geri döner. Ameliyatın ardından şişlik ya da morlukların oluşması normal bir sonuçtur bu durum zaman ile azalır ve ortalama 1 hafta ile 10 gün içerisinde makyajla kapatacak kadar düzelir.
Yaklaşık 1 ay sonrasında oluşan ödemin çok büyük bir kısmı yok olur, istenen iyileşme ancak bir yıl sonra gerçekleşir.
Burun Estetiği Operasyonu Sonrası
Burun estetiği ameliyattan sonra hastalarda genellikle ağrı hissi oluşmaktadır bundan dolayı anestezinin etkisi beklenmeden ağrı kesici uygulanması gerçekleşir.
Doktorun önerdiği ilaçlar aksatılmadan kullanılır, 4 ya da 6 saatten önce hastanın ayağa kalkması tavsiye edilmez çünkü ayağa ilk kalkışta göz kararması ve baş dönmesi gibi sorunlar gözlemlenir.
Ameliyat esnasında ya da sonrasında genizden kan sızıntısının gerçekleşmesi normal olarak değerlendirilir. Hasta farkına varmadan kan yuttuğundan dolayı bulantı ve kusma sorunu ile karşılaşır. Kanlı kusma ya da operasyon sonrası yutulan kandan dolayı siyah renkte dışkı gözlenmesi olası sonuçlardır.
Burun estetiği ameliyatı çoğunlukla genel anestezi altında gerçekleştirilir küçük dokunuşlar gerektiren basit operasyonlarda cerrahın tercihine göre lokal anestezi uygulaması mümkündür.
Burun estetiği yaklaşık 2 saat sürer ama ameliyata hazırlık ve sonrasındaki uygulamalar ile hastanın gözetim altında durduğu süre operasyonun ortalama sürecini bir güne çıkarır.