Balıkesir Kürtaj
Planlanmadan yaşanan bir hamileliğin sonlandırılması için tercih edilen kürtaj hastalıkların tanı ve tedavisi için de kullanılan bir cerrahi yöntemdir.
Çiftin anne baba olmayı psikolojik anlamda kabul edemeyecek olduğu durumlarda, anne hayatın tehdit altında olduğu durumlarda, hem ekonomik hem de kariyer açısından hazır olunmadığı dönemde meydana gelen hamilelikler istenmeyen gebelik olarak adlandırılmaktadır.
Yaşanan bu durum karşısında uzmanlar tarafından gerekçeli rapor ile Balıkesir Kürtaj işlemi yani gebelik sonlandırılması gerçekleştirilir.
Kürtaj Kimlere Yapılır?
18 yaşını aşmış evli kadınların beyanı kürtajın yapılabilmesi için yasal anlamda yeterlidir, 18 yaşından daha küçük bireylerin kürtaj yaptırabilmesi için anne ya da babanın onay vermesi gerekmektedir.
Aynı zamanda evli çiftlerde kürtaj operasyonu için her iki eşin de onay ve izni gerekmektedir. Kadının tek başına vereceği karar ile kürtaj işlemi gerçekleştirilemez ancak ortak karar alınması halinde operasyonu yapılabilir.
Tıbbi anlamda Balıkesir Kürtaj işleminin gerçekleştirilebilmesi için anne adayının hayatını tehlikeye atacak acil ve kanamalı bir durumun yaşanmasında kadının beyanı dışında başka bir beyan ya da izin aranmaz.
Kürtaj İçin En Uygun Zaman Nedir?
Uzmanlara göre kürtaj yapılabilmesi için en uygun zaman gebeliğin 5 ila 8 hafta arasındadır bunun nedeni 5 ila 8 haftalarda en az risk görülmesidir. 10 haftayı geçmiş hamileliklerde annenin hayatını tehdit eden ya da doğacak olan bebeğin ve onu takip edecek nesillerin ciddi anlamda sağlık sorunu yaşayacağı tespit edilirse gerekçe ve rapor ile gebelik sonlandırılır.
Bunların dışında kadının rızası olmadan ya da kadının rızası olmasına rağmen yasal süreç olan 10 haftanın aşılmasına rağmen Balıkesir Kürtaj işlemini gerçekleştirenleri ve izin verenlere hapis cezası uygulanır.
Kürtaj yetkisi bulunmayanların gerçekleştirdiği operasyonlar sonrası şartların ne olduğuna bakılmaksızın hapis cezası ile cezalandırılmaları söz konusudur.
Kürtajın Riskleri Nelerdir?
Kürtaj işleminde yaşanabilecek en büyük risk rahim içinde parça kalmasıdır aynı zamanda
- Kürtaj sonrası enfeksiyon
- Rahim içinde kirli kan birikmesi
- Rahimin yaralanması
- Bağırsakların delinmesi
- Yapışıklık sendromu
- Rahim yırtılması
- Gebeliğin sonlandırılmaması gibi birçok risk bulunmaktadır.
Yaşanabilecek riskler göz önüne alındığında doğru olarak gerçekleştirilemeyen kürtaj sonrasında bir daha hamile kalamama ya da bebeğin rahme tutunmaması gibi problemler ile karşılaşmak söz konusudur.
Tüm bu nedenler göz önüne alındığında Balıkesir Kürtaj operasyonlarının küçük klinik ya da muayenehaneler yerine donanımlı hastane ya da cerrahi tıp merkezlerinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı tarafından steril şartlarda yapılması gerekir.
İyileşme Süreci Nasıldır?
Büyük bir cerrahi müdahale olmadığından dolayı kürtaj sonrası iyileşme süreci kısadır hasta aynı gün taburcu edilir. Ancak toparlanma sürecinin hızlı gerçekleşebilmesi için evde bir günlük istirahat önerilir.
Balıkesir Kürtaj operasyonun ardından hafif kanama olması normal olarak karşılanır, yaşanan kanama bir regl döngüsü değil aksine rahim içindeki pıhtıların atılma şeklidir. Normal regli döngüsü operasyondan ortalama 30 ila 40 gün içerisinde düzene girer.
İşlemin ardından yaşanan kanamada kanın rengi kırmızı olduğu gibi aynı zamanda siyah da olabilmektedir. İki haftayı geçen sancılı bir kanama yaşanması halinde rahimde parça kalma ihtimali göz önüne alınarak doktora başvurmak izlenmesi gereken yoldur.
Kürtaj Sonrası Hemen Banyo Yapılır Mı?
Hastanın vücut ateşi sıklıkla kontrol edilmeli ve 38 derecenin üzerine çıktığı durumda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Sağlık kuruluşuna başvurma nedenleri içerisinde kötü kokulu akıntının olması da yer almaktadır.
Kürtaj sonrası yaşanan hafif ağrı alınan ağrı kesici desteğiyle kendiliğinden geçer. Bu yüzden Balıkesir Kürtaj operasyonunu gerçekleştiren hekim tarafından hastaya ağrı kesici ilaç ve antibiyotik reçete edilir.
Rahim ağzının hassas olmasından dolayı su, hem enfeksiyon hem de kanama riskini büyük oranda etkiler. Hasta ortalama 1 ya da 2 hafta havuz ya da jakuziden uzak durmalı ve küvette banyo yapmamalıdır.
Kürtaj Sonrası Cinsel İlişki Yasağı Var Mı?
Operasyon sonrası ilk hafta içerisinde yaşanan cinsel ilişki enfeksiyon kapma ihtimalini ciddi oranda yükseltir. Bu yüzden doktor tarafından kanama tamamen bitmeden cinsel ilişkiye izin verilmez bu süreç 7 ila 10 gün arasında değişir, kadının psikolojik durumuna bağlı olarak gerekli görülmesi halinde süre uzatılabilir.
Uygun şartlar altında deneyimli kadın doğum uzmanları ya da jinekologlar tarafından yapılan Balıkesir Kürtaj operasyonlarında herhangi bir tehlike ile karşılaşılması söz konusu değildir.
Kürtaj Yapılırken Anestezi Uygulanır Mı?
Kürtaj işlemlerinde iki farklı anestezi yöntemi kullanılır, rahim ağzının iğne ile uyuşturularak ağrı kesici verilmesi yöntemi olan lokal anestezi ile genel anestezi uygulanmaktadır.
Lokal anestezide hasta uyumaz o yüzden hafif kasık ağrısı hisseder, genellikle küçük gebeliklerde tercih edilen işlem ile kürtaj 15 dakika sürmektedir kısa süre içerisinde hasta ayağa kalkarak yürüyerek evine gidebilir.
Hem ağrı hissetmemek hem de yapılan işlemi hatırlamamak için tercih edilen genel anestezi yöntemidir. Koldan anestezi uzmanı tarafından uygulanan yöntem için hastanın en az 6 saat öncesinde aç ve susuz olması gerekir.