Bursa Kürtaj
Seyrinde gitmeyen hamilelik ya da istenmeyen gebeliklerin tıbbi olarak sonlandırılması işlemine kürtaj adı verilmektedir. Bursa Kürtaj ağrısız ve kısa süreli bir işlemdir.
Kelimenin kökeni temizlemek anlamını taşımaktadır herhangi bir sağlık sorunundan dolayı gerçekleştirilen kürtaj operasyonun da şartlarına göre farklı yöntem ve süreler bulunmaktadır. Kürtaj dendiğinde akla sadece gebelik sonlandırılması gelmemelidir çünkü birçok farklı durumdan dolayı kürtaj operasyonu gerçekleştirilir.
Kürtaj Nedenleri
İşleme başlamadan önce hasta muayene edilerek ultrason görüntüsü alınır, bu operasyonun amacına ulaşması ve riskin en aza indirilmesi açısından önemlidir. Kürtajın yapılma nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- 10 haftayı geçmeyen hamileliklerde kadının özgür iradesi ile gebeliği sonlandırmayı istemesi.
- Gebeliğin 10. haftaya ulaştığı halde bebeğin kalp atışlarında durma.
- Doğal ilerleyen hamileliğin nedensiz yere riske girmesi durumunda.
- Bebeğin kalp atışlarının alınamamasında.
- Gebelik kesesinin içerisinde bebek olmadığında. (halk arasında boş gebelik)
- Düşük esnasında rahimde kalan dokuların temizlenmesinde.
- Kadında hamilelik olmamasına rağmen sürekli düzensiz kanama olmasında kürtaj işlemi gerçekleştirilir.
Kürtajda Yasal Süre
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre gebeliğin 10 haftasında kadar istenmeyen hamileliklerde Bursa Kürtaj yaptırmak yasaldır.
Operasyon için en uygun zaman gebeliğin 5 ya da 6 haftasıdır çünkü daha erken sonlandırma işleminde başarı oranı düşüktür, gebeliğin sona ermemesi gibi bir durum bulunmaktadır.
Kürtaj operasyonu sadece gebelik sonlandırma değil aynı zamanda tedavi ve tanı amaçlı olarak da uygulanmaktadır.
10 haftanın üzerindeki bir hamilelikte yaşanan herhangi bir anomali olması halinde 3 kadın hastalıkları ve doğum uzmanından oluşan sağlık kurulu tarafından rapor hazırlanarak kürtaj işleminin gerçekleştirilmesi söz konusudur.
Kürtaj Yasal Mı?
Hamileliğin 4. haftasından sonra kürtaj operasyonu yapılabilir, daha erken yapılması planlandığın da öncelikle kadın için ultrason uygulanır, rahim içindeki gebelik kesesinin net görülmesi halinde işlem yapılması gerekir.
Bursa Kürtaj merkezinde hem gebeliğin kaçıncı haftası olduğu hem de ceninin yerleşim yeri ultrason kullanılarak net şekilde tespit edilir ve doğru yöntem kullanılarak operasyon gerçekleşir.
1983 yılında kanunda kapsamı belirlenen kürtaj birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de yasaldır. Hamileliğin 10. haftasına kadar yapılacak olan kürtaj işleminde kadının evli olması halinde çiftlerin karşılıklı imza ve rızası aranmaktadır.
Hamile olan kadın evli değil ve 18 yaşın üzerinde ise sadece kendi rızası ve imzası ile işlem gerçekleşir. Yasal kürtaj reşit kadınlara tanınan çağdaş bir haktır ancak kürtaj bir korunma yöntemi değildir zorunlu olması halinde muhtemel zararlar bilinerek bu yasal hak kullanılmalıdır.
Kürtaj Nasıl Yapılır?
Kürtaj operasyonları gelişen teknoloji ve tıbbın ilerlemesiyle birlikte ağrısız gerçekleştirilir.
- Uygulamaya başlamadan önce hasta için en uygun anestezi yöntemi belirlenir.
- Hasta jinekoloji koltuğuna alınarak pozisyon ayarlanır.
- Ultrason ile rahmin durumu, büyüklüğü ve yönü tespit edilir.
- Vajinal spekulum yerleştirilerek rahim ağzının görünmesi sağlanır.
- Herhangi bir enfeksiyona karşı vajina ve rahim ağzı antiseptik solüsyonlar ile yıkanır.
- Buji adı verilen farklı kalınlıkları olan aletler kullanılarak rahim ağzı genişletilir.
- Karmen adı verilen plastik kanüller rahim ağzından rahim boşluğuna uzatılır.
- Kanülün dış tarafta kalan ucu vakum oluşturan özel enjektör ya da vakum cihazına bağlanır.
- Oluşturulan negatif basınç sayesinde rahmin içinde bulunan dokular çekilir.
- Kanülün ileri geri hareketi ile içerisi tamamen boşaltılır.
Kürtaj Sonrası
İşlemlerin tamamlanmasının ardından Bursa Kürtaj merkezi tarafından operasyon başarıyla sonuçlanır. Uygulamada gerekli olmadığı sürece metal küretler kullanılmaz bu sayede rahim içinde tahriş yaşanmasının önüne geçilir.
Kullanılan doğru malzemeler ile kürtajın neden olduğu olası olumsuzlukların da önüne kolaylıkla geçilmiş olur. Ağrısız ve kısa bir müdahale olsa dahi kürtaj öncesinde hastanın operasyona hazırlanması gerekir.
Kadın operasyonda 5-6 saat önce yeme ve içmeyi bırakmalıdır, yapılan muayenenin ardından hem gebelik hem de kadının genel sağlığı ile ilgili detaylı bir değerlendirme yapılmalıdır.
Hastanın Kürtaja Hazırlanması
Hastanın kullandığı ilaçların ya da kronik bir rahatsızlığın olup olmadığı araştırılır, kullanılan ilaçlar varsa hekimin bunu bilmesi büyük öneme sahiptir.
Özellikle kanama bozukluğu ya da kan sulandırıcı ilaçların kullanılması durumunda operasyonu gerçekleştirecek olan doktorun bunu bilmesi önemlidir.
Bursa Kürtaj operasyonu öncesi alkol ve sigara tüketimi sonlandırması gerekiyor. Hasta hem psikolojik açıdan hem de giydiği kıyafete kadar her anlamda kendini operasyona hazırlamalıdır.
İyileşme Süreci
Psikolojik konu asla göz ardı edilmemeli ve uzman hekim tarafından buna göre hareket edilmelidir. Kürtaj sonrası kadının dikkat etmesi gereken bazı konular bulunur bunların başında genital bölge temizliğidir.
İyileşme süreci oldukça kısa olan Bursa Kürtaj operasyonu sonrası mide bulantısı, sersemlik ya da halsizlik gibi durumlar genel anestezi uygulanan hastalarda normaldir. Bursa Kürtaj merkezi tarafından operasyon alanında uzman hekim tarafından steril şartlar altında gerçekleştirilmektedir.