Kürtaj İşlemleri Nasıl Yapılır?
İstenmeyen gebeliğin sonlandırılması şeklinde bilinen kürtaj genel olarak rahim içinin temizlenmesi anlamına gelmektedir. Dolayısıyla yalnızca gebeliğin sonlandırılması için yapılmayan kürtaj, düşük yapan kişilerde rahim içinde bebeğe ait kalan parçaların temizlenmesi için de uygulanabilir. Bu işleme ise daha çok retansiyone küretaj adı verilmektedir. Ya da gebelikle ilgisi olmayan durumlarda da kürtaj uygulanabilir. Örneğin uzun süreli ve aşırı adet kanaması yaşayan kadınlarda kürtaj yöntemi ile rahim içi temizlenebilmektedir. Dolayısıyla kürtaj yalnızca gebeliğin sonlandırılması için değil farklı nedenlerle de uygulanabilen tıbbi bir müdahaledir.
Kürtaj işlemlerinin genel olarak nasıl yapıldığına dair hazırlamış olduğumuz yazımızda ayrıca kürtaj sakıncaları nelerdir? gibi sorularınıza da cevap bulabilirsiniz.
Ülkemizde Kürtaj Yasası
Her ülkede farklılık gösteren kürtaj yasaları ülkemizde belirli kısıtlamalar ile yapılmaktadır. Yasaya göre gebeliğin ilk 10 haftasında eğer tıbbi bir tehlike yoksa kürtaj kişinin isteği ve beyanı ile gerçekleştirilebilir. Ancak kişi 18 yaşından küçükçe ebeveynin, 16 yaşından küçükse mahkemenin kararı ve onayı ile kürtaj olabilmektedir. Ayrıca evli bireylerde ise çiftin imzalı onayı istenmektedir.
Kürtaj İşlemi Nasıl Yapılır?
Kürtaj işlemleri nasıl yapılır? Konusu birçok kadının merak ettiği önemli konulardan birisidir. Kürtaja başlamadan önce hasta muayene edilir. Ardından anestezi işlemleri gerçekleştirilir. Hastanın kürtaj işlemi sırasında duyduğu ve hissettiği tek şey anestezi için açılan damar yoludur. Hasta uyutulduktan sonra spekulumla vajen açılır ve bu bölge dezenfekte edilir. Sonra teneculm adı verilen bir aletle rahim ağzı çekilerek düzleştirilir. Rahim ağzının genişletilmesinin ardından vakum enjektör ile rahmin içine girilerek içeride bulunan gebelik materyali çekilir. Sadece birkaç dakika süren bu işlemin ardından hasta uyandırılır ve operasyon tamamlanmış olur.
Kürtajın Sakıncaları Nelerdir?
Günümüzde kürtaj konusunda eskiye nazaran daha az istenmeyen sonuçlar yaşanmaktadır. Bunun en önemli nedeni eski dönemlerde bilinçsizce ve hijyenik olmayan merdiven altı yerlerde yapılan kürtaj işlemlerinin yapılmasıdır. Uzman olmayan kişiler tarafından yapıla kürtaj işlemlerinde ölüme kadar gidebilen vakaların sayısı eskiden azımsanmayacak sayıda iken bugün bu sayılarda oldukça azalma görülmektedir. Kürtaj işlemleri nasıl yapılır diye düşünen ve araştıran bireylerin çoğunun aklına bu eski kürtaj cinayetleri geldiği için kürtaj kadınların en büyük kabuslarından birisidir.
Fakat yine de unutulmaması gerekir ki, kürtaj doğal bir korunma yöntemi değildir. Bir tıbbi müdahaledir. Korunmak için modern korunma yöntemlerini kullanıp bilinçsiz gebeliklerin önüne geçilmelidir. Çünkü özellikle sık olunan kürtaj vakaları bir takım sakıncalar yaratabilmektedir. Pekii kürtaj sakıncaları nelerdir? Bu sakıncalardan bazılar;
- Rahimde Delinme: Özellikle uzman olmayan kişiler tarafından yapılan kürtaj işlemlerinde rahim delinebilir ve karın boşluğunda kan akışı yaşanabilir. Bu kan akışı nedeniyle bağırsak, mesane ve rektumda kalıcı hasarlar oluşabilir. Eğer kürtaj operasyonu esnasında rahimde delinme tespit edilirse operasyon hemen durdurulmalı ve hasta müşahede altına alınmalı.
- Kürtaj Sonrası Enfeksiyon Oluşumu: Operasyon esnasında ya da sonrasında gereken tedbirlerin alınmaması nedeniyle enfeksiyon oluşabilir. Eğer enfeksiyon rahim kanallarına ya da tüplere yayılacak olursa kısırlığa neden olabilmektedir. Hastanın kürtaj sonrası herhangi bir enfeksiyon kapmaması için mutlaka doktorunun tavsiyelerine uyması, denize girmemesi, cinsel ilişkiye girmemesi ve gerekli hijyen kurallarını yerine getirmesi gerekmektedir.
- Parça Kalması: Operasyon esnasında parça kalması ameliyat sırasında fark edilmez. Kürtaj işleminin ardından 5-10 hafta içerisinde ani bir şekilde ortaya çıkan kanamalarla kendisini belli eden durum sonrasında hastanın yeniden kürtaj olması gerekmektedir.
- Gebeliğin Sürüyor Olması: Kürtaj 5 haftadan küçük olan gebeliklerde uygulandığında embriyonun tamamen alınamaması ile sonuçlanabilir. Bu durum kürtajdan bir hafta sonra yapılan muayene ile tespit edilebilir ki bu durumda yeni bir kürtaj operasyonu gerekliliği doğar.
Rahim içinde kan birikmesi, kürtajın gerçekleşmemesi, adet gecikmelerinin baş göstermesi, rahmin iç duvarlarında yapışıklık görülmesi gibi ayrıca başka sakıncaları da görülebilmektedir. Tüm bunların yaşanmaması için kürtaj işleminizi gerçekleştirmeden önce mutlaka kürtaj işlemleri nasıl yapılır konusunda bir araştırma yapıp, ardından uzman ve deneyimli doktorları tercih etmek oldukça önemlidir.
Kürtaj Operasyonunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Unutulmamalıdırki kürtaj cerrahi bir müdahaledir. Dolayısıyla kürtaj kararı verdikten sonra mutlaka güvenilir bir klinikte ve güvenilir bir uzman tarafından bu işlem gerçekleştirilmelidir. Ayrıca;
- Kürtajdan önce mutlaka ultrason yoluyla gebeliğin büyüklüğü ve yeri belirlenmelidir.
- Mikroptan arındırılmış, steril bir ortamda işlem gerçekleştirilmelidir.
- İşlem genel ya da lokal anestezi altında yapılmaktadır.
- Hasta anestezi öncesinde en az 5 saat aç ve susuz olmalıdır.
Kürtaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kürtaj sonrasında doktorunuzun bir takım tavsiyeleri olacaktır. Bunlar;
- 2 haftaya kadar cinsel ilişkiye girilmemelidir
- Yine birkaç hafta enfeksiyon riskini azaltmak için havuz ve denize girilmemelidir
- Vajinal temizliğe dikkat edilmelidir
- Operasyon sonrası enfeksiyon riskine karşı antibiyotik kullanılmalıdır.