Yalova Kürtaj
Gebeliğin sonlandırılması için yapılan Yalova Kürtaj 1983 yılında yasa ile sınırları belirlenecek şekilde regli döneminden itibaren 10 hafta ile sınırlıdır. Buna yasal tahliye ya da diğer bir söyleniş şekli ile yasal küretaj denmektedir, yasalar operasyonun sadece kadın doğum uzmanları tarafından yapılmasını zorunlu hale getirmektedir.
Terapotik Kürtaj
Hamile olan kadın da ciddi bir hastalığın olması ya da yaşanacak olan hamilelik sürecinin kadın açısından ciddi bir risk oluşturması halinde terapotik küretaj uygulanır.
Yalova Kürtaj merkezi tarafından aynı şekilde gebelik için zararlı ama annenin kullanmak zorunda olduğu ilaçlar olması halinde de terapotik kürtaj işlemi gerçekleştirilir.
Bunun için birden fazla doktor tarafından oluşturulan sağlık kurulunun raporu ve onayı gerekmektedir, gebelik esnasında bebekte ileri derecede sakatlık ya da kalp atışının olmaması da yine terapotik kürtaj uygulaması gerektiren bir durumdur.
Anestezi Yöntemleri
Gebeliğin durumu, süresi ya da rahim içindeki yerleşimi Yalova Kürtaj operasyonundan önce belirlenir. Operasyon lokal anestezi ile yapıldığı gibi aynı zamanda sedasyon yani genel anestezi kullanılarak da uygulanır.
Genel anestezi uygulanması halinde operasyona başlamadan 4 saat önce yeme ve içme sonlandırır. İlk kürtaj deneyimi ya da daha önce sezeryan ile doğum yapmış hasta için genel anestezi kullanılması tavsiye edilir.
Daha önce kürtaj deneyimi yaşamış ve normal doğum yapmış anne adayları için lokal anestezi kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Hastanın rahim ağzı bölgesi uyuşturucu ilaç kullanılarak acı hissetmesi azaltılır.
Kürtaj Operasyonu
Genel anestezide hastanın damar yolundan uyuşturucu ilaç uygulanarak hasta uyutulur. Yalova Kürtaj işlemine başlamadan önce hastanın jinekolojik muayenesi büyük öneme sahiptir.
- Genel anestezi uygulanarak uyutulan hastanın rahim ağzının görülebilmesi için buji adı verilen alet yerleştirilir.
- Vajina ve rahim ağzı temizlenir.
- Tenekulum adı verilen tek dişli alet ile tutularak çekilen rahim düz hale getirilir.
- Lokal anestezi uygulandığında yapılan bu işlem rahim ağzına ilaç enjekte edilerek gerçekleşir.
- Buji adı verilen aletler ile rahim ağzı genişletilir.
- Steril kanüller ile genişlemiş rahim ağzından girilerek rahim boşluğuna ulaşır.
- Kanül ucuna vakum etkisi yaratacak özel enjektör yerleştirilir.
- Yerleştirilen özel enjektör ile negatif basınç uygulanarak rahim içindeki dokular alınır.
- İşlemin tamamlanmasının ardından tenekulum çıkarılır.
- Vajen bölge temizlenerek spekulum çıkarılır.
- Ultrason yardımı ile parça kalıp kalmadığı kontrol edilir.
Operasyon Sonrası
Kürtaj operasyonunun ardından 2 ila 10 gün aralığında hafif ve pıhtısız vajinal kanama yaşanması normaldir. Bazı durumlarda hiç kanama yaşanmayabilir bazen ise belli sürelerde aralıklı kanama şikayetleri ortaya çıkabilir.
Genellikle kanama gittikçe azalarak belli bir süre sonra kesilir bu süreç içerisinde tampon yerine ped kullanılmalıdır. Operasyonda genel anestezi uygulanması halinde hastada ilk birkaç gün sersemlik hissi ile birlikte bulantı, hafif kasık ağrısı, halsizlik ya da hafif kan alma gibi durumlar yaşar.
Yaşanan Riskler
Gebeliğin 10. haftasına kadar yasal olarak yapılan Yalova Kürtaj kadın doğum uzmanı deneyimi ile alakalı olarak bazı riskler taşıyabilir. Cerrahi bir müdahale olmasından dolayı çok sık rastlanmasa da hastanın karşılaşabileceği riskler;
- Enfeksiyon
- Gebeliğin devam etmesi
- Rahim delinmesi
- Parça kalması
- Bağırsak yaralanması
- Asschermann sendromu (yapışıklık)
- Anesteziye karşı aşırı duyarlılık reaksiyonudur.
Gebeliğin Devam Etmesi Riski
Enfeksiyon riski ile karşılaşmamak için operasyonun yapıldığı ortamın steril olması şarttır aynı zamanda kurallar hasta tarafında uygulanmalıdır. Enfeksiyona bağlı olarak vajinal kanamanın ileri derecede artması ağrı ve ateş şeklinde görülür.
5 haftadan önce yapılan Yalova Kürtaj operasyonlarında en sık görülen risk gebeliğin devam etmesi riskidir. Gebelik kesesinin çok küçük olmasından kaynaklanan işlem yetersiz olduğunda sonuç yaşanır.
İleri gebelik dönemlerinde yapılan kürtajlar da ise hasta atoni adı verilen aşırı kanama riski ile karşılaşır. Risk, rahim kasları iyi kasılmadığından dolayı gelişir. Yasal kürtaj kapsamında yapılan operasyonlarda risk ile karşılaşma olasılığı yok denecek kadar azdır.
Asschermann Sendromu
Gebeliğin ilerleyen haftalarında en sık rastlanan risk rahim delinmesi ya da bağırsak yaralanmasıdır. Küçük delinmeler takibe alınır ve kendiliğinden kapanması beklenirken büyük delinmeler de hastanın durumuna göre operasyon planlaması ile kapatılır.
Rahim duvarının iç tabakasının gerekli olduğundan daha fazla şekilde kazınması sonucu asschermann sendromu riski ile karşılaşılır. Operasyonun üzerinden haftalar geçmesine rağmen hasta regl dönemi yaşayamaz ya da kanama çok az görülür, kısırlığa yol açabilen önemli bir risk faktörüdür.
Çok nadir de olsa karşılaşılan anesteziye karşı aşırı duyarlılık reaksiyonu yaşanabilir, o yüzden hastanın önceki operasyonlarında benzer reaksiyonlara karşı gösterdiği duruma dikkat edilmelidir.