Sakarya Kürtaj
İstenmeyen gebeliğin sonlandırılmasına halk arasında söylenen adı ile kürtaj doğru tabir ile küretaj denmektedir. Aslında bir anlamda rahim içinin tamamen temizlenmesi olan kürtaj tekniği hamile olmadan uzamış ya da normal adet kanaması sorunu içinde hem tanı hem tedavi amacı ile kullanılır.
Sakarya Kürtaj bir bakıma çocuk aldırma anlamında kullanıldığı zaman tıbbi işlem olmaktan çıkar ve başta dini olmak üzere sosyal, psikolojik ve etik bileşeni ifade eder. Tüm dünyada senelerdir konuşulan yasalar ile belirlenen uygulama olan kürtaj, kadın için bir haktır.
Kürtaj 10 Haftaya Kadar Yasal
Birçok kısıtlama veya yasaklama ile izin verilen kürtaj zamanı ile ilgili her ülkede farklı uygulamalar bulunmaktadır. Kürtajı kısıtlayan ya da kısıtlamayan ülkeler olduğu gibi kısıtlamanın etkisiyle illegal ve güvensiz ortamlarda kürtaj yapılmasına devam edilmektedir.
Bugün dünyanın 73 ülkesinde serbest olan kürtaj 68 ülkede yasaktır, Türkiye yasalarına göre hamileliğin 10. haftasına kadar Sakarya Kürtaj, yaptırmak yasaldır. Kürtajın yapılma nedenlerinin başında annenin istemediği gebeliği sonlandırması gelmektedir.
Ancak kürtajın yapılması için zorunlu hallerde bulunmaktadır;
- Bebeğin kalp atışının durması
- Gebelikte annenin sakıncalı ilaç kullanması
- Hamileyken annenin yüksek dozda radyasyona maruz kalması
- Boş gebelik ( embriyo oluşumunun görülmemesi )bu nedenler arasında yer alır.
Yapılması Zorunlu Haller
Hamileliğin devamının annenin hayatını tehlikeye sokacağı durumlarda kürtajın yapılması zorunlu hale gelmektedir.
Sadece çocuk aldırma olmayan Sakarya Kürtaj, rahim kalınlaşması problemi yaşayan kadınlarda, rahim kanseri tanısının konulmasında, biyopsi yapılması gerektiğinde ya da yaşanan anormal vajinal kanama gibi problemlerde uygulanmaktadır.
Kürtaj uygulaması ile vajinal kanama durdurulduğu gibi aynı zamanda doku tanısı elde etmek için imkan sağlanır. Gebeliğin sonlandırılması için yapılan kürtaj da ülkemizdeki yasal sınır son adet görülen tarihten sonraki 10 hafta ile sınırlıdır.
İllegal Kürtaj
10 haftanın üzerine çıkan gebeliklerde sonlandırma ülkemizde yasal olmayan bir süreçtir. Bebekte herhangi bir sakatlık olması ya da hamileliğin devamında annenin tehlikede olması gibi durumlarda sağlık kurulu kararı ile gebelik sonlandırma işlemi gerçekleşir.
Bu nedenler dışında 10 haftanın üzerinde kürtaj yapılması durumunda buna illegal kürtaj adı verilmektedir. Kürtaj, operasyonları eski süreçlerde küret adı verilen sert metal aletler kullanılarak gerçekleşirdi.
Yöntemde rahim içi kazanırdı ancak yapılan bu uygulamada çoğu zaman kazımaya bağlı olarak rahim iç duvarda zedelenme, rahim delinmesi, yapışma riski gibi birçok komplikasyon ile karşılaşılırdı.
Vakum Aspirasyon Yöntemi
Son yıllarda kürtaj genellikle vakum aspirasyon yöntemi kullanılarak gerçekleşmektedir. Vakum aspirasyon ile yapılan kürtaj tekniğinde küret yöntemine göre risk oranı oldukça düşüktür.
Tek kullanımlık steril kanüller ile rahim ağzından içeri girilir ve negatif basınç sağlayan enjktör olan karmen ile cenin çekilir. Yapılan teknik ile rahim içerisinde doku kalmadığı anlaşılana kadar işlem gerçekleşir, operasyon süreci yaklaşık 5 ile 6 dakika aralığındadır.
Gebelik haftasının artması Sakarya Kürtaj süresini uzatmaktadır, anestezi ile gerçekleştirilen işlem sonrası hastanın alacağı hafif doz anestezi ardından dinlenme süresi göz önünde bulundurulmalıdır.
Sedasyon Anestezi
Sedasyon anestezi ile yapılan kürtaj işlemi, anestezi kullanılmadan yapılan işlem ile aynıdır ancak anestezi uygulandığında hasta için yaklaşık 20 dakikalık bir dinlenme süresinin operasyona eklenmesi gerekmektedir.
Her ne kadar ameliyat olarak kabul edilmese de cerrahi bir müdahale olan Sakarya Kürtaj işlemi bu konuda tecrübeye sahip olan uzmanlar tarafından steril koşullara uygun olarak yapıldığında risk oranı yok denecek kadar azdır.
Sedasyon anestezi uygulanacak olan hastaların operasyon öncesi dikkat etmesi gereken durumlar bulunmaktadır. Operasyondan ortalama 5-6 saat önce yeme içme sonlandırılmalı aynı şekilde tütün maddesi kullanan anne adayları 4 ila 6 saat arasında tütün kullanmamalı.
Kürtaj Sonrası
Sakarya Kürtaj sürecinde anneye yardım etmesi için bir refakatçi bulunmasına dikkat edilmeli. İşleme başlamadan önce kan uyuşmazlığı konusunda kan grubu bilgisi edinilmeli, kan sulandırıcı ilaçlar kullanılırsa operasyondan önce ilacın alınmamasına dikkat edilmelidir.
Operasyonun ardından 1 ya da 2 saat sonra hasta normal yiyip içmeye başlar ancak aynı gün bulantı yapan gıdaları tüketmekten kaçınmalıdır. Sedasyon anestezi uygulandığında kadın 6 ila 8 saat arasında araç kullanmamalı ve yorucu aktiviteler içerisinde bulunmamalı.
Doktor tarafından verilen ağrı kesici ve antibiyotik gibi ilaçlar doğru şekilde eksiksiz olarak kullanılmalı. Kan uyuşmazlığı problemi yaşanması halinde kan uyuşmazlığı iğnesi operasyonu izleyen ilk 72 saat içerisinde gerçekleşmeli.
Kürtaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kürtaj operasyondan sonraki yaklaşık 10 gün kadın adet ağrısı gibi ya da hafif sonuçlarda kanama gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir. Kanamanın ya da ağrının fazla olması halinde en yakın sağlık merkezine gidilmelidir.
Kürtaj sonrası ortalama 2 hafta cinsel ilişkiden kaçınılmalı, operasyonun yapıldığı gün duş alma imkanı bulunmakta ancak küvet, havuz ya da jakuzi kullanmak için en az 2 hafta beklemek gerekir.
Antibiyotik kullanımı devam ettiği sürece alkol tüketilmesi tavsiye edilmez operasyon sonrası bir gün dinlenmenin ardından kadınlar rutin yaşamına geri dönebilir.