Şişli Kürtaj
Kürtaj, gebeliğin sonlandırılması işlemidir. Şişli kürtaj yaptırabilmek için gebeliğin en fazla 10 hafta olması gerekir. 10 haftadan sonraki gebeliklerde kürtaj işleminde riskler göz önüne alınarak detaylı çalışmalar sonucu gebelik sonlandırılabilir. Kürtaj sadece istenmeyen gebeliğin sonlandırılması için yapılmaz. Düşük yapan kişinin içinde kalan parçaları almak için de yapılır.
Kürtaj Teknikleri Nelerdir?
Şişli kürtaj yapılacak olan kürtaj tekniğini belirlemek için önce muayene işlemi yapar. Muayene işleminden sonra en uygun tekniği kullanır. Vakum Kürtaj işleminde vajinaya spekulum yerleştirilir. Vakum uçları, karman kanüller rahim ağzından rahim içine yerleştirilir. Negatif basınç oluşturularak gebelik alınır. Dilatasyon tekniği, rahim ağzına metal bujiler yerleştirilir. Yerleştirilen bu bujiler rahim ağzını genişletir. Rahim içine gönderilen metal küretler aracılığıyla gebelik alınır. Vakum kürtaj yöntemi en çok tercih edilen yöntemdir. Vakum kürtaj tekniği daha iyi sonuçlar vermektedir. Bu işlemler ağrılı olduğu için işlemin yapılacağa kişiye anestezi uygulanır.
Kürtajın Riskleri Nelerdir?
Kürtaj işlemi yapılırken belirli riskler ortaya çıkabilir. Bu riskler,
– Rahim ağzı yaralanmaları ve rahim delinmesi, kullanılan alet rahim ağzını yırtabilir.
– Kanama yaşama, haftası ileri olan gebeliklerde kanama yaşama riski yüksektir.
– Enfeksiyon kapma, kürtaj işleminde bakteriler rahime geçebilir. Bu durum enfeksiyona yol açar. Hemen gözlemlenmez belirli bir süre geçer.
– Rahim içinin yapışık hale gelmesi, Asherman sendromu olarak bilinir. Rahim duvarlarında yapışıklık olabilir. Yapışıklık adet kanamasının azalmasına yol açar.
– Kısırlık.
– Alerjik sorunlar, anestezi işlemine bağlı olarak çıkabilir.
– Rahim içinde kürtaj sonrası parça kalma, gebeliğin tam alınmaması sonucu ortaya çıkar.
– Rahim içinin zedelenmesi.
– Gebeliği sonlandıramama, gebeliğin sonlandırılamamasının nedeni rahim içinde yapısal bozukluğu olan kişinin erken dönemde kürtaj işlemini gerçekleştirmesinden kaynaklanır.
– Kürtaj işlemi sonrası depresyon.
– Adet gecikmesi.
Kürtaj Süresi Ne Kadardır?
Kürtaj işlemi anesteziden sonra 15 ila 20 dakika içinde yapılabilir. İşlemi yaptıran kişi 2 saat içinde normal hayatına dönebilir. Kürtaj işleminden sonra tamamen iyileşme, belirtilerin kesinleşmesi veya ortadan kalkmasıyla birlikte yaklaşık olarak 3 haftadır. Şişli kürtaj dinlenme sürecinde gerekli desteği vermektedir.
Kürtajın Yapılmaması Gereken Durumlar Nelerdir?
Kürtaj işlemi bazı durumlarda hemen gerçekleşemeyebilir. Bu durumlarda Şişli kürtaj doktorları belirli önlemler alırlar. Önlemler sonrasında kürtaj işlemini gerçekleştirirler. Kürtajın yapılmaması gereken durumlar, pelvik enfeksiyonu (Yumurtalık iltihabı), kanama problemi olanlar örneğin pıhtılaşma sorunu yaşayanlar ve önem teşkil edecek hastalıklara sahip olmak. Bunlar akciğer hastalığı, kalp hastalığı, anesteziye alerji duymak gibi hastalıklardır.
Kürtaj Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Şişli kürtaj işleminden sonra hasta en geç 2 saat içinde evine gider. İşlem yapılan kişi, verilen ilaçları zamanında alması gerekir, Yaklaşık olarak 2 hafta boyu cinsel ilişkiye girmemelidir, tampon kullanılmamasına dikkat edilmeli ve kanamalar olabileceği için panik yapmamalıdır.
Kürtaj işlemi yapıldıktan sonra kişi rahim kontrolüne gitmelidir. Adet sancısı tarzı ağrılar yaşanabilir. Bu durumlarda telaşlanmaya gerek yoktur. Kürtaj işlemi yapıldıktan sonra adet kanaması çok uzun süredir gerçekleşmiyorsa doktora başvurulmalıdır. Bu dönemde enfeksiyon riski yüksek olduğu içinde yaklaşık 3 hafta havuza girilmemelidir. Şişli kürtaj gebeliği sonlandırma işlemi yapacak kişilere detaylı bilgi aktarımı yapmaktadır. Bu süreçten sonra nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında bilgi sunmaktadır.