![Kürtaj Yasal Mı? 1](https://www.istklinik.com/wp-content/uploads/2021/08/kurtaj-sakarya-762x294.jpg)
Kürtaj Yasal Mı?
Kadınların güvenli ve yasal kürtaja erişimi, dünyanın birçok ülkesinde kanunen kısıtlanmıştır. Aslında, yasanın kürtaja izin verdiği yerlerde bile, uygun düzenleme veya sağlık hizmetleri nedeniyle kadınların güvenli kürtaj hizmetlerine erişimi genellikle ciddi şekilde sınırlıdır.
Aynı zamanda, ülkelerin yalnızca çok küçük bir azınlığı tüm kürtajı yasaklamaktadır. Çoğu ülkede ve yargı bölgesinde, en azından hamile kadının hayatını kurtarmak için veya hamileliğin tecavüz veya ensest sonucu olduğu durumlarda kürtaja izin verilir.
Kürtaj son derece duygusal bir konudur ve derinden sahip olunan görüşleri heyecanlandıran bir konudur. Ancak, güvenli kürtaj hizmetlerine adil erişim her şeyden önce bir insan hakkıdır. Kürtajın güvenli ve yasal olduğu yerlerde kimse kürtaja zorlanamaz. Kürtajın yasa dışı ve güvensiz olduğu yerlerde, kadınlar istenmeyen gebelikleri doğurmak veya ciddi sağlık sonuçlarına ve hatta ölüme maruz kalmak zorunda kalıyor. Dünya çapındaki anne ölümlerinin yaklaşık yüzde 13’ü, güvenli olmayan kürtajla ilişkilendirilebilir.
Dünyanın dört bir yanındaki kadın örgütleri, onlarca yıldır güvenli ve yasal kürtaja erişim hakkı için mücadele etti ve uluslararası insan hakları hukuku bu iddiaları giderek daha fazla destekliyor. Aslında, uluslararası insan hakları yasal belgeleri ve bu belgelerin yetkili yorumları, kadınların kürtaj konusu da dahil olmak üzere üreme ile ilgili tüm konularda bağımsız olarak karar verme hakkına sahip olduğu sonucunu zorunlu kılmaktadır.
Ayrıca kürtaj belli olur mu? makalemizi incelemek isteyebilirsiniz.
Farklı Kürtaj Türleri Nelerdir?
Hamileliği sonlandırmanın iki yolu vardır: klinikte kürtaj ve kürtaj hapları . Her ikisi de güvenli ve etkilidir. Her iki seçeneği de kürtaj yapılan kliniklerde yaptırma imkanınız bulunuyor.
Bir doktor veya hemşirenin yardımı olmadan hamileliği sonlandırmak için kürtaj hapı bulmak ve almak “kendi kendine kürtaj” olarak adlandırılır. Araştırmalar, kürtaj hapları ile kendi kendine kürtaj yapmanın bir doktor gözleminde kürtaj yaptırmaya göre daha az güvenli ve etkili olabileceğini göstermektedir.
Kürtaj Yasal Mı?
Yasalar nerede yaşadığınıza bağlıdır. Öncelikle yaşadığınız yerde ki yasalara bakmanız gereklidir. Türkiye’de kürtaj yasaldır ve kürtaj için evlilik şartı aranmamaktadır. Ülkemizde 10 haftaya kadar kürtaj yasaldır. 10 haftayı geçen gebeliklerde kürtaj sadece 3 durumda yasal olabilir. Bu üç durumu şöyle ifade edebiliriz:
- Annenin sağlığını tehlikeye atan gebelik
- Bebeğin sağlığını tehlikeye atan gebelik
- Bebeğin anne karnında ölmesi
Gebeliğinizin ne kadar ilerlemiş olduğundan dolayı kürtaj yaptırıp yaptıramayacağınızdan emin değilseniz, kürtaj hizmeti veren bir klinikten bunu anlamanıza yardımcı olmalarını isteyebilirsiniz. Son adet tarihinize göre hamileliğinizin ne kadar ilerlediği hakkında bir fikir edinmek için çevrimiçi bir uygulama da kullanabilirsiniz. Adetleriniz düzenli değilse (yani yaklaşık olarak her ay adet görmüyorsanız), bu hesaplayıcılar doğru olmayabilir. Ne kadar ilerlediğinizden emin olmak için bir doktora görünmek en iyisidir.
Ya reşit değilsem? Reşit değilseniz, kürtaj yaptırmak için ebeveyninizden veya velinizden izin almanız gerekebilir. 18 yaşın altındaysanız bir ebeveyn veya veliden izin alınması şart koşuluyor. Eğer 18 yaşın altında ve ebeveyn onayı almadıysanız kürtaj yapılması yasaktır.
Ayrıca kürtaj fiyatları içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Kürtaj E-Devlette Çıkar Mı?
Kürtaj yaptırmaya karar verenlerin en çok merak ettiği konular arasında kürtajın E-devlete yansıyıp yansımayacağıdır. Kürtaj kayıtlara geçer mi? Ya da aileme kürtaj yaptırdığımın bilgisi gider mi? Bu soruları merak edenler için şunu söyleyebiliriz. Kürtaj gizliliğe önem veren kliniklerde yapılmaktadır. Yani kürtaj bilgisi tamamen size özeldir ve personel dışında kimseyle paylaşılamaz.